Zdjęcie autoraBartosz

Czy krzyczenie na dzieci to dobry środek motywacyjny?

Przede wszystkim miejmy na uwadze fakt, że jedną z najważniejszych cech trenera jest cierpliwość. O tym, że wielu trenerom tej cechy brakuje świadczy ich zachowanie podczas meczów lub turniejów. Przekłada się to później na niekorzystny wynik... jest po prostu niezdrowe.

Cierpliwość jest to wytrwałość w zachowaniu spokoju. Wiąże się ona z naszym charakterem...czyli? Jedni mają naturalnie więcej cierpliwości, drudzy mniej. Zasadniczo jest ona pewnym stanem mentalnym i emocjonalnym, który pozwala nam nie denerwować się, gdy czegoś nie mamy, gdy przegrywamy, a do ostatniego gwizdka sędziego zostało bardzo mało czasu.

A trening?

Coż... podczas treningu sytuacja jest identyczna. My trenerzy, musimy mieć na uwadze fakt, że w wielu przypadkach młodzi piłkarze widzą w nas swój autorytet, wzór do naśladowania. Zawsze znajdzie się jakiś rozrabiaka, więc musimy skutecznie zamienić krzyczenie w odpowiednie podejście do takiej osoby. W gruncie rzeczy wprowadzamy to z humorem oraz w dobrej atmosferze.

Nie krzyczymy bo?

Bo jesteśmy przekonani, że takie zachowanie jest w stanie zburzyć naszą relację. A tego żaden trener by nie chciał. Nie krzyczymy, bo wiemy, że może to źle wpłynąć na naukę nowych umiejętności. Często podczas zajęć korzystamy z motywu zawartego w piosence Sylwii Grzeszczak, którzy wszyscy chyba znamy: Cieszmy się z małych rzeczy! No właśnie, cieszmy się, chwalmy nasze młode talenty, to naprawdę ich motywuje i podbudowuje. I tutaj właśnie odpowiadamy sobie na pytanie zawarte w tytule artykułu. Krzyczenie nie jest dobrym środkiem motywacji, nie jest i koniec kropka.

Przyszedł czas na najważniejsze cechy dobrego trenera, które podsumują dzisiejszy wpis:

1. CIERPLIWOŚĆ

2. ZAANGAŻOWANIE

3. PASJA

4. STABILNOŚĆ EMOCJONALNA

5. KREATYWNOŚĆ

6. AUTENTYCZNOŚĆ

Widzimy się na treningu!

Zapraszamy również do śledzenia naszego Facebooka oraz Instagrama!

Link do piosenki Sylwii Grzeszczak: https://www.youtube.com/watch?v=87Q5PEjmrCU :)

86 wyświetleń0 komentarzy